Ører og hørsel er en svært viktig del av sanseinntrykkene og det er derfor viktig at vi tar vare på ørene når vi ser at kjæledyrene våre får problemer på dette området.
Mange tenker at en antibiotikakur løser problemet for det er ofte det man opplever hos menneskelegen, men ører kan by på så mye mer enn bare bakterier! Vi etterstreber også å unngå unødige resepter på antibiotika for å unngå resistens ellers i samfunnet.
Signalene kan være enten åpenbare: hoderisting og kløe. Men de kan også være vanskelige å oppdage: litt mer soving, endringer i apetitt, endring i hudfargen på ørene eller endring i lukt fra ørene. Det er ikke alltid en bakteriell infeksjon med puss og grønt slim hvor antibiotika er løsningen. Det kan være en overvekst av sopp, for eksempel. En sopp som finnes i alle ører, men i et visst antall. En overvekst av soppsporene kan føre til ubehag eller smerte og skal behandles deretter.
Tilbakevendende øreproblematikk kan også være en indikasjon på at kjæledyret ditt kan ha behov for en intoleranse- eller allergiutredning. Problemet, uansett opphav kan variere i smertegrad og skal vurderes på individnivå.
Så må vi sjekke om trommehinnen er intakt. Dette handler om hvilke midler vi kan bruke nedi øregangen. Siden hunden/katten ikke kan fortelle oss om hva de hører eller føler, er vi avhengige av å kunne se hva som foregår i øret. Hos noen pasienter oppdager vi øremidd som er levende, kravlende parasitter, eller vi finner puss og en sprukket trommehinne. I sjeldne tilfeller finner vi bakterier som krever en svært spesiell antibiotikabehandling. Ved å ta i bruk mikroskopet vårt unngår vi unødvendig bruk av antibiotika og finner den behandlingen som passer for den eksakte pasienten.