Myke eller harde, såre eller ikke, kløende eller bare i veien, mange eller få, store og små. Kuler og klumper kommer i alle former og farger. Noen ganger er det eier som oppdager dem, andre ganger er det et tilfeldig funn ved helsesjekken før vaksinen settes. Det kan til og med være noe man oppdager mens man kobler pasienten til overvåkningsutstyr før en tannrens, eller endrer pasientens stilling på røntgenbordet.
Det er ikke alltid godt å vite hva kuler og klumper kommer av, eller om det er noe å bekymre seg for. Da er det godt å vite at man har folk som kan analysere disse. På et eksternt laboratorium blir hele kuler, klumper eller biopsier (små prøver) analysert av patologer som har som sin eneste jobb å studere disse prøvene under mikroskop.
Kulen som skal undersøkes blir barbert og vasket med såpe passende for operasjoner. Området skal være rent og fritt for pels og smuss som ved alle andre operasjoner. Etter at området er desinfisert sikrer vi at pasienten ikke føler smerte ved å injisere lokalbedøvelse hvor veterinæren skal operere. De fleste slike operasjoner gjennomføres mens pasienten er i narkose og under nøye overvåkning av en dyrepleier. Dyrepleieren sørger for at pasienten har det bra i narkose og ikke kjenner noe smerte eller ubehag under og etter operasjonen.
Når veterinæren skal fjerne en kul er det viktig at de fjerner kulen med ekstra hud rundt. Det er for at patologen skal kunne se det vi kaller «gode marginer», som betyr at kulen er fjernet i sin helhet. Patologen på laboratoriet vil kunne si hva slags celler det er i prøven for er det en svulst, uansett om den er godartet eller ondartet, er det godt å vite om hele svulsten er borte og om man må følge med på om dette er noe som kan spre seg eller komme tilbake. Dersom det viser seg å være en ufarlig cyste er det fremdeles viktig å fjerne den i sin helhet for å unngå at den kommer tilbake og lager infeksjon.
Når prøven er operert ut av pasienten legges den i formalin for at den skal holde seg fersk til den ankommer laboratoriet – hvilket skjer svært raskt. Prøven hentes av et postbud på formiddagen of sendes avgårde med fly og ankommer laboratoriet samme dag. Prøvesvaret får vi i de fleste tilfeller i løpet av en ukes tid og når veterinæren får patologens rapport kan hun kontakte eier for å snakke om resultatene og eventuell videre behandling.
Ved disse operasjonene blir det satt noen sting som må fjernes etter 10-12 dager og det er ikke så mye eier må gjøre annet enn å passe på at pasienten ikke slikker på såret eller biter av stingene. Avhengig av pasienten og operasjonsstedet sender vi pasienten hjem med enten krage eller body for å beskytte operasjonssåret.
Det er spennende å lese prøvesvarene for å se om veterinærens mistanke stemmer eller om det er noen overraskelser på lur. Nå skal det sies at mistankene blir som regel bekreftet, men det er alltid godt og viktig å være HELT sikker.