Antibiotika er en livsviktig medisin i menneske- og dyremedisin. Følger du selv kuren som avtalt med legen? Selv om du er symptomfri etter tre eller fire dager har du likevel fått instruks om å fullføre 10, 12 eller 14 dager med antibiotika, av en god grunn. Medisinen har kanskje dempet syptomene, men for å bli kvitt bakteriene må man følge kuren ut!
Når du er ferdig med kuren, men likevel har symptomer, kontakter du legen for å opplyse om at kuren ikke har hatt forventet effekt? Har du fullført kuren og har medisin til overs, husker du da å levere dem tilbake til apoteket? Dette er avgjørende tiltak som hindrer antibiotikaresistens i samfunnet. Det samme gjelder i dyreverdenen. Vi bruker samme antibiotika i behandling av kjæledyr som hos mennesker. Som ISO-sertifisert dyreklinikk har vi forpliktet oss til å ta ansvar for å dokumentere vår bruk av antibiotika. Bruk av antibiotika er ikke lengre “bare sånn i tilfelle”. Det er nøye vurdert og avgjort av veterinær før vi gir det til pasienten vår.
Dersom en pasient har en tilbakevendende urinveisinfeksjon er det viktigste å finne ut hvorfor den er tilbakevendende og ikke bare å behandle symptomene. Ved å kun behandle symptomer med antibiotika, uten å sjekke om vi i det hele tatt sloss mot bakterier, ender vi opp med å fôre kroppen med antibiotika i blinde. Et kløende øre kan komme av fysiske parasitter og da kan ikke antibiotika hjelpe oss. Biting og slikking på poter kan være et tegn på en allergisk reaksjon på fôr eller miljø. I katter kan f.eks. urinveisinfeksjon komme av stress. Det er da surhetsgraden i urinen og ikke bakterier som gjør at katten tisser oftere enn normalt. Når vi opererer på dyr har vi alltid antibiotika klart, men vi gir det ikke før det er nødvendig. Noen operasjoner innebærer puss og infeksjoner, og krever dermed alt vi kan gi av antibiotika, for eksempel ved livmorsbetennelse eller rotspissabcesser. For at denne livreddende medisinen skal ha noen effekt, er vi avhengige av at folk og dyr følger instrukser gitt rundt bruk av antibiotika.
Dersom samfunnets immunitet har gjort alle former for antibiotika ineffektiv, ender vi med at antibiotika etter operasjoner er ubrukelig. Det er en skremmende fremtidsutsikt for både mennesker og dyr. Vi må alle jobbe sammen for en trygg og ansvarsfull antibiotikapolitikk. Så når veterinæren din gir kjæledyret ditt en antibiotikakur, så er det viktig at du fullfører du den som avtalt. Har du medisin til overs, gir du det tilbake til apoteket. Får kjæledyret ditt lignende symptomer på nytt, tar du kontakt med veterinær FØR du begynner å gi medisiner på egen hånd, selv om symptomene oppleves å være de samme som før.
Sammen kan vi unngå antibiotikaresistens i samfunnet. Som eier kan du gi antibiotika etter avtale med veterinær, og etter endt kur kan du deponere overflødig medisin gratis ved ditt nærmeste apotek. Som dyrehelsepersonell må vi kontinuerlig vurdere våre rutiner svært nøye, vi må innhente tilbakemelding på behandlingen og vi må eventuelt vurdere andre typer antibiotika. Derfor setter vi automatisk opp timer for sårkontroll og oppfølging, nettopp for å forsikre oss om at behandlingen vi har foreskrevet er passende for pasientens behov og for å unngå unødvendig bruk av antibiotika.