Kanskje er det på grunn av en sykdom eller skade at kjæledyret ditt må legges i narkose? Det kan være fordi tenner skal renses eller trekkes, kanskje skal hunden din ta HD-røntgen eller skal kaninen din kastreres? Det er vanlig at eiere er nervøse for hva som kan skje mens dyret ligger i narkose og derfor er det vanligvis dyrepleierne våre som tar denne samtalen med dere.
Våre dyrepleieres utdannelse innebærer en hel del narkose og hvordan ulike legemidler virker på kroppen, de får kurs og videreutdannelse innen narkose i tillegg til at de gjennomfører opptil flere narkoser hver eneste dag på klinikken! De er flinke, fokuserte og dedikerte til jobben de gjør, for å sikre at operasjonen kan gjennomføres trygt og smertefritt, fra første avslapningssprøyte til dyret er bevisst igjen.
Deres jobb er langt fra over når veterinæren setter siste sting i operasjonsstedet. Det er da vi når det siste, kritiske punktet i narkosen, for det er fremdeles viktig at dyret blir overvåket så lenge de er bevisstløse. Vi har forflyttet pasienten fra operasjonssalen over til et oppvarmet bur. Tuben som ligger i pusterøret og sikrer luftveiene under hele narkosen fjernes når pasienten kan hoste selv. Hvor lang tid det tar varierer fra pasient til pasient. Vi sørger deretter for frie luftveier, stabilt sideleie og trygge forhold hvor pasienten skal komme seg gjennom den siste fasen av narkosen tryggest mulig. Dersom det er forsvarlig kan vi la pasienten “sove ut”, hvilket kan være tilfelle når de er redde for å sitte i bur, engstelig uten eier eller lignende, men det vi vanligvis gjør er å gi medisin som motvirker narkosemedikamentene og som vekker dem opp raskere. Det er som regel da du som eier får beskjed om at dyret ditt er våken og klar for henting.
Så neste gang du lurer på hvorfor det tar så lang tid før du hører noe fra oss, kan du slå deg til ro med at “no news is good news”, at pasienten er under kontinuerlig overvåkning og at ditt dyr er i trygge hender hos oss.