• Tjenester
  • Om oss
  • Blogg
  • Priser
  • Kontakt
  • Ledige stillinger
  • Timebestilling
Påsken kommer!
8. april 2022
Her kommer solen!
3. juni 2022

Kom mai, du skjønne milde og våryre…

Kattunger er skjønne små vesen som får de flestes hjerter til å smelte. De kaver rundt og utforsker verden i full fart, med en matpause og en liten blund innimellom. Et kattungekull består gjennomsnittlig av 3-6 kattunger og når kattungene er 12 uker gamle er de klare til å finne sine nye hjem – om man har funnet det.

Når dagene blir lysere og lengre, kan dette sette kjønnshormonene i sving og hunnkatter kan allerede ved fire måneders alder bli drektige. Hun er fremdeles en kattunge i vekst selv, men dette tar ikke trangen til å reprodusere seg hensyn til. En drektighet varer i ca to måneder og krever store ressurser fra mor under og etter drektigheten. Allerede to uker etter fødselen kan kattemoren bli drektig igjen – selv om kattungene fremdeles dier. Dette er en stor belastning for kattemoren, men de naturlige instinktene driver henne videre, selv om hun egentlig ikke har krefter til å bære frem enda et kull. Instinktene er så sterke at slektskap ikke har noe å si heller, noe som fort kan føre til innavl.

Sterilisering og kastrering anbefales tidlig og er god dyrevelferd. Hannkatten trenger ikke parre seg og hunnkatten trenger ikke et kattungekull før deres reproduksjonsevne fjernes. Hannkatter vil ha mindre trang til å vandre etter hunnkatter med løpetid og dermed også redusere risikoen for å havne i slosskamp eller bli skadet i trafikken. Hunnkatter slipper risikoen for å bli drektig for tidlig i livet. Sistnevnte slipper også løpetid og potensielt opptil 5 kattungekull per år! Begge kjønn har mindre risiko for å bli utsatt for smittsomme sykdommer som katteinfluensa da de etter kastrering/sterilisering kommer i kontakt med færre “fremmedkatter” og havner i færre slåsskamper. Som eier trenger man ikke lengre bekymre seg for å måtte ta vare på et kull med kattunger, man unngår veterinærutgiftene det medfører (vaksine, ormekurer, id-chip, helseundersøkelser osv.), man reduserer risikoen for at katten pådrar seg stygge skader i slåsskamper med andre katter og man slipper å måtte finne nye hjem til kattungene, som kan være en stor utfordring da vi i Norge allerede har en stor andel hjemløse katter eller katter som sårt venter på omplassering.

Har man en plan for kattungekullet går det som regel som en drøm å finne nye hjem til dem, men det er fort gjort å ende opp med en uventet drektighet – langt fortere enn man tror! Dersom du ikke helt vet hva man skal se etter ved løpetid, så kan du lese videre for noen sikre tegn:

Hunnkatten legger seg på magen og stikker rumpa opp i været, gjerne med halen til side mens hun tråkker med bakbeina. Hun kan lage mye mer lyd enn tidligere og hun kan rulle og gni seg inntil folk og gjenstander i økt grad. Hun kan til og med bli innstendig klengete og masete når hun har løpetid. Hun vil være frustrert etter å komme seg ut for å finne en eller flere å parre seg med. Hannkattene blir tiltrukket av duftene hun avsetter i urinen, så hun kan begynne å markere innendørs, i tillegg til at hannkatter samles i området hvor det lukter løpetid. Med hannkatter kommer enda mer markering og risiko for slåsskamper for å vinne hennes gunst.

Ta gjerne kontakt med oss for å snakke om sterilisering og kastrering og om dette er aktuelt for din katt.

Related posts

11. mars 2023

VAKSINASJONSPROGRAM FOR KJÆLEDYR


Les mer
© 2018 Mo Dyreklinikk – Følg oss på Facebook – Instagram – Personvernerklæring